12 Οκτ 2010

Η Βιβλιοθήκη της κοινότητας Λάβρυς


Η Λατρευτική κοινότητα Λάβρυς ξεκινά την δημιουργία μιας ψηφιακής λίστας/βιβλιοθήκης για όλους τους σοβαρούς μελετητές της Ελληνικής θρησκείας. Όλα τα σχετικά έργα που βρίσκονται στις προσωπικές μας βιβλιοθήκες θα προστίθενται στην ψηφιακή λίστα/βιβλιοθήκη του ιστοτόπου Librarything. Η λίστα θα είναι προσβάσιμη στην δεξιά πλευρά του μπλογκ και αργότερα και από την κεντρική μας σελίδα.

Σκοπός μας είναι στην λίστα της κοινότητας να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει τα πιο σημαντικά βιβλία/μελέτες σχετικά με την Ελληνική θρησκεία. Επιπροσθέτως η λατρευτική κοινότητα Λάβρυς θα μπορεί να δώσει πληροφορίες και βιβλιογραφικές αναφορές σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τα έργα που βρίσκονται στην λίστα μας. Κάθε ερώτηση σχετική με κάποιο έργο θα αποστέλλεται στα μέλη που έχουν το βιβλίο ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο γνώσης βασισμένο σε έγκυρα έργα ξένων και Ελλήνων μελετητών.

Υπολογίζουμε σε ένα μήνα να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή σε ποσοστό άνω του 70%.

Επειδή οι Ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι σπανίως ακολουθούν τα πρότυπα των ξένων και παλαιότερες εκδόσεις δεν αναγράφουν ούτε ISBN, και για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βάσης δεδομένων για σχετικές αναζητήσεις, προτάσεις, βιβλιοκριτικές κτλ, έχουμε επιλέξει σε πολλές περιπτώσεις ενώ έχουμε στα χέρια μας την Ελληνική μετάφραση κάποιου έργου να εισάγουμε στην βάση την Αγγλόφωνη αντίστοιχη ώστε οι πληροφορίες που θα δίνονται στον ενδιαφερόμενο να είναι οι μέγιστες. Αν υπάρχει απορία σχετικά με την ύπαρξη ή μη Ελληνικής μετάφρασης ενός έργου μπορείτε να απευθύνετε ερώτηση.

-Την μελέτη των αρχαίων συγγραφέων την θεωρούμε δεδομένη οπότε για εξασφάλιση του συγκεκριμένου ρόλου της λίστας δεν θα προστίθενται στην βάση δεδομένων.

-Τέλος, απαραίτητα για την σωστή κατάρτιση μας είναι και πολλά ακόμα έργα γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος απ' όλους τους συναφείς κλάδους. Και αυτά προς χάριν της απλότητας και ευκολίας παραλείπονται από την λίστα.


Amazon Associates ( αφορά κυρίως τους Αγγλόφωνους φίλους της κοινότητας και τους σοβαρούς Έλληνες μελετητές που χρειάζονται ακαδημαϊκά μη μεταφρασμένα έργα ): Ταυτόχρονα με την δημιουργία της βιβλιοθήκης δημιουργούμε και έναν λογαριασμό στο Amazon. Έτσι κατά την περιήγηση στην βιβλιοθήκη της κοινότητας όταν πατήσετε τον σύνδεσμο για το Amazon θα μεταφερθείτε στην σελίδα για αγορά του προτεινόμενου βιβλίου. Αν κάποιο βιβλίο αγοραστεί κατά αυτό τον τρόπο τότε ένα μικρό ποσοστό επί της τιμής του θα πιστωθεί στον λογαριασμό της Λάβρυς. Αυτό το ποσό δύναται να εξαργυρωθεί αργότερα για την αγορά περισσοτέρων τίτλων από την κοινότητα. Οπότε για υποστήριξη του έργου μας εάν θέλετε να αγοράσετε κάποιο τίτλο από το δικτυακό κατάστημα της Amazon θα μας βοηθήσει πολύ αν αυτό γίνει με "παραπομπή"  (reference) από τους συνδέσμους μας.
Προς το παρόν για να λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα πρέπει να επιλεγεί κάποιο βιβλίο από την δεξιά λίστα και στο παράθυρο που ανοίγει να πατήσουμε τον σύνδεσμο του Amazon. Για επιβεβαίωση θα δούμε πως στο πάνω μέρος ο browser θα γράφει στο τέλος ref=nosim/labrycommu-20

Δεν υπάρχουν σχόλια: