
30 Μαρ 2009
Περί Οικιακής Λατρείας

23 Μαρ 2009
Εορτασμός Εαρινής Ισημερίας

Ο ναός της Αθηνάς και του Διός Σωτήρος αποτελεί το πιο αξιόλογο ανασκαμμένο μνημείο της αρχαίας Φιγάλειας που εκτείνεται στη θέση της σημερινής ομώνυμης κοινότητας. Η Φιγάλεια υπήρξε μία από τις πλέον σημαντικές αρκαδικές πόλεις και αφιέρωσε το ναό του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες.

8 Μαρ 2009
Ανθεστήρια «2009»

Η Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» εόρτασε τα «Ανθεστήρια» στις 7 και 8 Μαρτίου στη περιοχή του Διονύσου.
Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 12.00 μμ εορτάσθηκε η πρώτη (Πιθοίγια) και δεύτερη (Χόες) μέρα των Ανθεστηρίων, στον αφιερωμένο βωμό της Αθηνάς από τη Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» στην Πεντέλη.
Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 12.00 μμ εορτάσθηκε η τρίτη μέρα των Ανθεστηρίων (Χύτροι), στο Ιερό του Θεού Διονύσου στον Διόνυσο.

.
3 Μαρ 2009
ΠΕΡΙ ΒΩΜΩΝ
ΠΕΡΙ ΒΩΜΩΝ
Τέμενος βωμός τε θυήεις
Το πρώτο και πιο σημαντικό φυσικό στοιχείο της Ελληνικής λατρείας είναι ο βωμός χωρίς τον οποίο δύσκολα υφίσταται λατρεία [1]. Ο βωμός αποτελεί την θεμελίωση της αναγνώρισης του θείου και την απόδοση λατρείας σε αυτό εκ μέρους του ανθρώπου σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με το ιερό, το οποίο μπορεί να είναι ένα δέντρο, μια πηγή, ή ο ίδιος ο τόπος, όμως η απόδοση λατρείας σε αυτό πραγματοποιείται μέσω του βωμού. Ο βωμός στην πραγματικότητα είναι η πύλη που φτιάχνει ο άνθρωπος ώστε να επικοινωνήσει με το θείο και γι' αυτό λαμβάνει και ο ίδιος ο βωμός τον χαρακτήρα του ιερού [2]. Αν και αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, ο βωμός μετά την καθιέρωση του, δεν ανήκει πια αποκλειστικά στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει τον κόσμο αυτό με τον κόσμο των Θεών. Μεταφορικά θα λέγαμε πως είναι μια γέφυρα από την γη στον Όλυμπο, δηλαδή από τα ανθρώπινα πεδία στα θεϊκά.
