Η Ηλιοδίτη είναι μια τελετή την οποία ακολουθούμε την πρώτη ημέρα της εβδομάδος - Κυριακή.
Με την τελετή αυτή αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή στον ήλιο όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά κυρίως στο νοητό και αποτελεί μια πολύ καλή πνευματική άσκηση την οποία καλό θα είναι να ακολουθούμε ανελλιπώς κάθε εβδομάδα.
Ο Ήλιος όπως και κάθε αστέρι του σύμπαντος, προσδίδει τάξη και αρμονία σε αυτό γι' αυτό και αναφέρεται ως βασιλιάς του ορατού-αισθητού κόσμου. Έχει την δύναμη να καθαίρει, να ανυψώνει τον νου και να παρέχει ζωή, ανάπτυξη και υγεία. Προσφέρει απλόχερα το φως του χαρίζοντας τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη σε όλα τα όντα του κόσμου μας. Είναι λοιπόν ένας πρώτης τάξεως οδηγός για οποιοδήποτε πνευματικό μονοπάτι.
περισσότερα
2 σχόλια:
Τι έγινε τώρα; Μετά το Τριέσπερο εφηύρατε την Ηλιοδίτη;
Ανώνυμε,
όπως θα διαπίστωσες έχουμε αφήσει ανοιχτή την επιλογή αποστολής σχολίων στην σελίδα καθώς θεωρούμε πως όποιος την επισκέπτεται θα έχει τον απαραίτητο σεβασμό, ένα ενδιαφέρον γι αυτά τα πράγματα ή κάτι εποικοδομητικό να εκφράσει γεγονός που δεν είναι ξεκάθαρο στο σχόλιο σου.
Παρ' όλα αυτά θα σου απαντήσουμε χάριν ευγενείας.
Καταρχήν το ρήμα εφευρίσκω δεν είναι το σωστό όταν αναφερόμαστε σε θρησκευτικές/λατρευτικές εκδηλώσεις, τελετές. Προτιμότεροι όροι είναι το καθιερώνω ή θεσπίζω όταν π.χ. πρόκειται περί αγώνων.
Η καθιέρωση μιας τελετής είναι μια καθ' όλα κοινή και νόμιμη πρακτική για κάθε θρησκεία/λατρεία, η οποία αφορά αποκλειστικά τους μετέχοντες σε αυτήν. Ειδικά στις πολυθεϊστικές παραδόσεις, όπου δεν υπάρχει μια κεντρικώς ελεγχόμενη δογματική (μια ιερά εξέταση, εκκλησιαστικοί σύνοδοι κά), η διαδικασία αυτή είναι συνήθης.
Όσον αφορά τώρα το Τριέσπερο και την Ηλιοδίτη, είναι εορτές/τελετές που δεν έχουμε καθιερώσει εμείς, αλλά έχουν καθιερωθεί πολλά πολλά χρόνια τώρα και τις οποίες κάθε Έλλην πολυθεϊστής μπορεί να τελέσει.
Φυσικά θα ήταν τιμή μας να έχουμε καθιερώσει μια εορτή - τελετή όπως έκαναν οι πρόγονοί μας, από τις μυθικές μάλιστα εποχές όταν λ.χ. ο Ηρακλής θέσπιζε τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Εφ' όσον δεν πρόκειται περί εφευρέσεων δεν καταλαβαίνουμε που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα εκτός κι αν εσύ ή κάποιος άλλος έχει κατοχυρώσει κάποιο εμπορικό προϊόν με αυτή την επωνυμία και σε ενοχλεί το όνομα.
Τέλος θα θέλαμε να σου πούμε πως αν δεν ενδιαφέρεσαι για την συγκεκριμένη "πνευματική άσκηση" λόγω του ότι εκδηλώνεται στο πλαίσιο του Ελληνικού πολυθεϊσμού και όχι λόγω της "πνευματικής της φύσεως", μπορείς ακόμα και αν είσαι αγνωστικιστής ή άθεος να επιλέξεις μια κάποια άλλη μορφή άσκησης (π.χ. τις τρεις Πυθαγόρειες ερωτήσεις αυτογνωσίας) αν νομίζεις πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σε βοηθήσει στο να λύσεις τα όποια εσωτερικά προβλήματα μπορεί να σε οδηγούν σε ανώνυμα σχόλια σε ιστοχώρο λατρευτικής κοινότητας, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον δεν ενδιαφέρεσαι για το "αντικείμενο".
Δημοσίευση σχολίου