3 Μαΐ 2009

Αττικά Διονύσια - Θίασος "Διόνυσος Ελευθερεύς"


Ο θίασος "Διόνυσος Ελευθερεύς" που μας τιμά με την συμμετοχή του στα φετινά Αττικά Διονύσια μας παραχώρησε το παρακάτω εισαγωγικό, στο τελεστικό της εορτής, κείμενο.

Η Τελεστική Ομάς του θεατρικού σχήματος
«ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΥΣ»
παρουσιάζει το δρώμενο
«ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΔΕΝΔΡΙΤΗΣ»

Ένας μαιναδικός θίασος από παράφορους συντρόφους του θεού Διονύσου, στεφανωμένους με κισσό, φέροντες θύρσους από πεύκο με ένα κουκουνάρι στην κορυφή, καλούν τον Άγριο θεό της βλάστησης σε θεία επιφάνεια:

Σε συνουσία ΕΛΑ μυστική, Ταύρε η ψυχή μου σε καλεί

Αλλαλάζουν οι ένθεες Βακχίδες.

Κι ο Καλλίκαρπος, ο Ευστάφυλος, ο Βότρυς ανταποκρίνεται στο κάλεσμα το ιερό, στο κάλεσμα το ερωτικό. Επιφαίνεται μέσα από τον δενδρικό κορμό, σπέρνει την ευθυμία στα πιθάρια με το κρασί και στους λατρευτές που τον υμνούν. Τότε - όπως επισημαίνει ο Πλούταρχος - "Διονύσω Δενδρίτη πάντες Έλληνες θύουσι".

Ένα πανάρχαιο λατρευτικό δρώμενο – μαρτυρία για την παλαιότατη σχέση του Διονύσου με την άγρια βλάστηση, αλλά και για την σχέση του με τα ήμερα δέντρα και ειδικά το αμπέλι, ξαναζεσταίνει τις καρδιές.

Η τελεστική ομάδα του θεατρικού σχήματος «Διόνυσος Ελευθερεύς» κλείνει το τέλεσμα με ευωχία. Καλεί όλους τους θεατές να γίνουν συμμέτοχοι στο δρώμενο, χορεύοντας και υμνώντας την θεοφάνεια με την ιαχή

Ιέ Παιάν, Παιάν Ιέ, Διόνυσε έλα σωτήρας.

Καλεί όλους μας να υπερβούμε τις νοητικές εξεργασίες και να αφεθούμε στον κόσμο των αισθήσεων και στην φωνή της καρδιάς. Να παραδοθούμε στην έκσταση του γλεντιού και στην θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς, που μας φέρνουν πιο κοντά στην θεϊκή φύση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: